Autor: 021

Novi Sad
03.06.2016.
08:07
Majski račun "Informatike", koji će pristići sredinom juna, biće u nešto izmenjenom izdanju.
  • zoran

    03.06.2016 23:50
    organizovana prevara korisnika
    Problem građana je što se očitavanjemerila za potrošnju vode, zajedničke električne energije i daljinskog grejanja mora obavljati u prisustvu korisnika koji potpisuje zajedno sa radnikom JKP otpremnicu gde se unosi očitano stanje. Jedan primerak zadržava skupština vlasnika stanova u svojoj dokumentaciji. Na osnovu razlike 2 očitana stanja utvrđuje se utrošena količina koja se množenjem sa prodajnom cenom fakturiše za ceo OBJEKAT. Skupština stanara je jedino ovlašćena da deli na pojedine korisnike (ovo pravo je VLASNICIMA STANOVA I ZGRADE ODUZETO jer se tako lako varaju izdavanjem računa na pojedine korisnike a da svako može biti zadužen sa dvostruko većom količinom kwh (u računu za grejanje). Upravo naplatom fiksnog dela kao instalisana snaga pored varijabilnog koji je stvarna obaveza konpenzuje se ova razlika u visini iznosa obaveze jer se godišnje prosečno osporučuje do 100 kwh/m2 stana a sa dve cene se nezakonito uvećava iznos obaveze i stvarno plaćena cena kwh. Toplana ne prodaje ništa više sem kwh koji su očitani na kalorimetru.
  • Kaligula

    03.06.2016 15:21
    Pazi ovo, dobicemo i 3D naocare tako da racun vidimo u tri dimenzije. Ja svaki put vidim isto - olos koji svakog meseca povecava racun za neki procenat. Ne nadam se da cu i ovog meseca videti nesto bolje.
  • maki

    03.06.2016 15:15
    neberi brigu
    E moj narode đžaba nama da se ovako dopisujemo...Tek kad shvatimo kolliko smo jadni i rešimo da svi složno izađemo na ulicu tek tada će se valda nešto desiti i promeniti,do tada udri brigu na veselje-nek je farmi i ostalih gluposti a nama neka uzima informatika.sudski izvršitelj ,država 10% od plate kao treba za javni dug,pa 10% za poplave i da nenabrajam dalje sve se zna. Svi se oni skrpe i pokrpe, sa jedne funkcije na druga a narod gladan i jadan i kad dobiješ otkaz ideš naulicu a ne u drugu fotelju. Dok ćutimo dotle će nas i šišati....
  • Moze

    03.06.2016 13:16
    Ja cu veoma rado dati predsedniku zgrade jednu crvenu mesecno samo da ne drzi otvorena vrata od stana dok przi ajvar, krchka luk, i da ne drzi obucu i kese sa smecem na hodniku
  • @LK

    03.06.2016 12:52
    Pa prijavi ga policiji, onda ce ga ispitati gde je utrosio to sto je nabavio preko fakture zgrade. Gomila predsednika skupstine stanara je tuzeno/krivicno gonjeno, to je jako rasprostranjen vid kriminala
  • Pera

    03.06.2016 10:37
    Obračun zatezne kamate Informatika krije kao zmija noge. Jedini odgovor na postavljeno pitanje je da se njena stopa usklađuje sa stopom koju propisuje NBS. Kako se obračunava, za koji rok, kada se knjiže uplate... Bog te pita.
  • Borislav

    03.06.2016 10:20
    Toplana da bude jasnija
    Podatak za utrošenu toplu vodu u zgradama koje imaju ugrađene kalorimetre na tom delu instalacije, trebalo bi da sadrži očitano stanje na kalorimetrima, pa da se ta cifra podeli sa brojem članova svakog domaćinstva i pomnoži sa jediničnom cenom.
    Slično je i za grejanje, ako ima jedan zajednički kalorimetar za celu zgradu, neka očitanu potrošnju podele na ukupnu zagrevanu površinu u svim stanovima i pomnože sa površinom svakog stana, kako bi znali ko koliko treba da plati.
  • Pantaamon

    03.06.2016 10:08
    Hidro uredjaji
    Sta su "hidro uredjaji" koji su prosli mesec poskupeli 30%? A o tome se nije pricalo, a ni pisalo.
  • Blago meni

    03.06.2016 09:48
    Prema mom iskustvu, svaka izmena računa ima za cilj da sakrije neke stavke.
    Na primeru računa Elektrodistribucije, pojavilo se plaćanje one vetrenjače MK grupi - (naknada za povlašćene proizvođače, hvala vladi koja je odobrila)
    pojavila se RTV pretplata (taksa za javni servis, takođe zahvalni građani,
    kao i drugačiji trošak javnog snabdevača i drugačiji način obračuna akcize.
    E, sad da navalimo na pregled računa Informatike.
    Što se mene tiče, u 4 nesložna ulaza ne možemo regulisati neprijavljene studente i to što neko profesionalno pere mašinom za druge ljude, koristeći toplu vodu.
    Srpski zakoni ne omogućavaju da bilo ko to reguliše, tako da takvo stanje koristi i Toplana prilikom očitavanja. Blago meni, mene novosadsko stanovanje košta oko 15.000, u dvosobnom stanu.
  • Skretanje teme

    03.06.2016 09:44
    Pustite vi račune, šta je sa onih 30.000.000 koje ste podelili sa izvršiteljem?
  • R.

    03.06.2016 09:39
    Ubili se od postenja.
  • Gio

    03.06.2016 09:26
    MojGrad021
    Fiksni troškovi - troškovi tehničkog održavanja zgrade ( sve zavisi od toga sa kojom firmom je tvoja zgrada sklopila ugovor )

    Varijabilni - odnosno vanredni troškovi - to su poslovi koji su se radili tokom meseca za koje je bio otvaran nalog a nisu ulazili pod redovno održavanja (fiksne troškove )

    Stavka higijena - nema potrebe za objašnjavanje.

    Takođe neke zgrade plaćaju profesionalne predsednike što stvarno nema smisla, umesto da tih 200-300-400 dinara koliko odvajaju po stanu za njih, bolje da skupe na zajednički račun zgrade i da kasnije ulože u potrebne radove.

    Ako vas zanimaju troškovi, bolje da popričate sa predsednikom zgrade, sa njim možete proveriti tačno šta se radilo u prethodnom mesecu.

  • LK

    03.06.2016 09:25
    za ex chapman
    To su malverzacije predsednika kucnog saveta gde mogu da zgcu pare i trose za svoje potrebe praveci se da je za zgradu. Ja zivim u novijoj manjoj zgradi i po zakonu nismo morali da pravimo skupstinu stanara, nemamo naravno ni predsednika samim tim posto imamo bojlere u kupatilu a grejemo se na gas cista iformatika bez tih nakarikanh gluposti je 400 din. Nasledio sam jedan manji stan od 40 m2 a limanu 4 informaika je oko 9000 do duse tu je grejanje , topla i hladna voda i more troskova koje niko ne zna da objasni. Al zato sam u vise navrata naleteo na predsednika u raznim situacijama kada je trosio pare sa racuna za sebe. Recimo u Halogenu je kupio veliku kutiju stedljivih sijalica sto nimalo nije jeftino, trazio je fakturu na zgradu a u toj zgradi se ne koriste stedljive sijalice(stojao sam u redu iza njega). Drugi put sam naleteo na coveka u Domeni kako kupuje farbu za stan, lakove za drvenariju i komplet alatke za krecenje.Svi u zgradi znaju a li se samo medjusobno dosaptavaju i kukaju kad vide stavke na racunu.
  • Gde Pobeći?

    03.06.2016 09:06
    A ostalo?
    Nadam se da će izaći i izveštaj od Stana, koliko su dimnjaka "očistili", koliko ih još ima za "čišćenje", gde su utrošeni novci od ekologije
  • ex chapman

    03.06.2016 08:41
    jasnije?
    a i dalje se neće znati šta su "fiksni troškovi", "redovno održavanje, "vanredno održavanje" isl.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna